Det er ekstra kjedelig å oppdage at man har kjøpt en bolig med skjulte feil og mangler. Og mange erfarer at dagens boligsalgsrapporter er mangelfulle.(Illustrasjonsfoto: Odd Borgestrand)

Boligkjøpere klager over tilstand

okt 02, 2012 0

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet etterlyser en obligatorisk tilstandsrapport og et boligens servicehefte:
– Det er ekstra kjedelig å oppdage at man har kjøpt en bolig med skjulte feil og mangler. Og mange erfarer at dagens boligsalgsrapporter er mangelfulle.
– Dagens system fører til større urettferdighet, fordi en bolig hvor man ikke kjenner tilstanden får samme pristakst som en bolig i god stand, sier Randi Flesland.
– 7 av 10 nye boliger selges med feil og mangler. 50 prosent av feilene på nye boliger oppdages etter seks år.
Eierskifteforsikringsselskapene opplyser at det oppstår tvist mellom selger og kjøper i innpå 25 prosent av alle bruktboligsalg.
– Samtidig beretter forbrukerne om en utrygg bolighandel, forteller Flesland.

En stor belastning
– Disse sakene er en stor belastning både for boligkjøperen og rettssystemet, mener Randi Flesland.
Forbrukerrådet har i flere år jobbet for at boligtilstandsrapporter, som beskriver hva slags tilstand boligen du kjøper er i, skal være standard dokumentasjon ved bolighandel.

Skriker etter løsning
– Situasjonen skriker etter en løsning, men vi må ta høyde for at den ikke kommer. Bransjen må selv ta ansvar overfor forbrukerne ved å anbefale en utstrakt bruk av tilstandsrapporter. Jeg er skuffet over politikerne. Signalet de sender er at problemene boligkundene har, ikke er viktige nok, sier direktør i Norges Takseringsforbund (NTF), Are Andenæs Huser til Aftenposten.

Beslutningen om å innføre obligatoris boligsalgsrapport har ligget til behandling hos Justisdepartementet i lang tid, og det er flere som ønsker en rask avklaring i saken.
– Det virker som om Regjeringen ikke vet hva de skal gjøre. Vi forventer at de kommer med en sak til Stortinget i inneværende år, siden en beslutning her allerede er på overtid, sier fraksjonsleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen, Gjermund Hagesæter fra Fremskrittspartiet til Aftenposten.
Norges Eiendomsmeglerforbund gikk på landsmøtet i mai inn for obligatorisk boligsalgsrapport.

(Kilde: Forbrukerrådet og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)