https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2022/10/20221014_093703-scaled-1.jpg

Tett på: Lederen av Rørinspeksjonsgruppa

avatarevuser
Oppdatert: 13 april 2023

RINs faggruppe for rørinspeksjon ledes av Ståle Brodahl. I november er gruppen ansvarlig for et operatørkurs med videokamera på hovedledninger. Hva skjer på kurset, hvem er Ståle og hva får ham til å engasjere seg i RIN?

– Innsatsen for RIN startet med at jeg tok kurset i rørinspeksjon. Det var kanskje i 2005-2006. Da var jeg selv aktiv ute i felt og kjørte mye TV-bil. Senere ble jeg invitert inn for å bidra i kursbiten, det må ha vært i 2014-2015, beskriver han.

Nå har Ståle Brodahl 7 års erfaring som kursholder.

– Hvem har nytte av operatørkurset i Rørinspeksjon?

– De fleste som tar kurset har noe erfaring fra arbeid med rørinspeksjon. For de som er helt uerfarne, er det mye å sette seg inn i på et slikt kurs. Kurset kan også passe for folk som for eksempel har kjørt spylebil i alle år, men som så har hoppet over på filming. Kursdeltakere kan også være mennesker som har arbeidet med rørinspeksjon i årevis, og som opplever at det ved innlevering av anbud kreves operatørbevis, svarer Brodahl.

Etter gjennomført kurs og 6 måneders dokumentert praksis, får kursdeltakerne utstedt kursbevis.

Ble selv overasket

­– For min del fikk jeg en aha-opplevelse da jeg tok kurset. Da vi drev med filming, hadde vi et selvgående kamera og arbeidet stort sett hos folk med problemer i kjelleren. Så måtte vi kjøpe nytt kamera. Det var en så stor investering at vi forsto at det må benyttes mer, forklarer fagmannen.

Da han utvidet til å også jobbe på nyanlegg, møtte han kravet om operatørbevis.

– Først da jeg selv tok kurset og omgikk andre kursdeltakere, forsto jeg at her er det virkelig mye kunnskap å hente. Det er mange mindre firma der ute. Folk jobber en og en, eller i et team på to operatører. En blir lett litt isolert og på kursene er det veldig mye erfaringsutveksling.

 

Allsidig erfaring

Brodahl, som er 49 år, begynte å arbeide i familiefirmaet sammen med faren våren 2000. Der arbeidet han i 10 år. Senere var han innom andre firma med tilsvarende arbeidsoppgaver, før han ble hentet inn i Rosim, hvor oppgavene var knyttet til programvare. Der måtte Ståle sette seg bedre inn i operatørens hverdag og fikk dybdekunnskap i fagområdet. Så begynte han å arbeide i Ullensaker kommune i 2019. Der kjører han nå kamerabil og bruker måleutstyr.

– Hovedarbeidsområdet mitt er fremmedvann, ting vi jobber for å bli kvitt, forklarer fagmannen.

Tett på praktikerne

På RINs operatørkurs i rørinspeksjon med videokamera på hovedledninger, 28. til og med 30. november, skal Ståle Brodahl bidra på dag to og tre.

– Jeg er med på den praktiske biten. Innholdet er spesifikk på rørinspeksjon og operatørens arbeid i spylebilen, kartbruk og gjennomgang av en manual som vi jobbere etter. Den siste kursdagen skal deltakerne også gjøre en praktisk oppgave og rapportere på tavla, beskriver han fra kurset.

Det foregår mye god erfaringsutveksling både i timene og under pausene på kursene. Derfor er han glad for å igjen kunne invitere til et kurs med fysisk oppmøte. De to siste årene ble kurs gjennomført digitalt, på grunn av Covid. Da gjorde alle så godt de kunne for å opprettholde det faglige, men diskusjonen i klasserommet og folk som snaker sammen på vei inn og ut, var jo ikke mulig.

Tett på Ståle

– Hvorfor engasjerer du deg i RIN og i kursgruppa?

­– Så lenge jeg føler at jeg har noe å bidra med, noe som andre kan ha noe nytte av, synes jeg dette er givende. Erfaringsmessig jobber vi litt i en boble og finner en måte å løse arbeidet vårt på. Vi opplever kanskje ikke at vi har et behov for å prøve noe nytt og lære nye ting. Akkurat den holdningen synes jeg er viktig å være med på å stille spørsmål ved, svarer han.

Under kursene oppstår det diskusjoner og samtaler hvor det er så mye å lære, at selv kursholderne lærer noe nytt. Også derfor synes den erfarne kursholderen at det er spennende å delta.

Etter at mannen ble engasjert i faggruppen, takket han også ja til plass i RIN-styret.

– Det gir en mulighet for å følge med i tiden og den faglige utviklingen. Det mener jeg er viktig, fremfor å bli sittende i en krok og jobbe alene, understreker Ståle Brodahl.

Skal du på Rørinspeksjonskurset i november, treffer du ham der.  Det kurset er allerede fullt, men det er selvfølgelig mulig å stå på reservelista og ha en fordel ved neste korsvei. Plass på reservelista gir også muligheter om det kommer avmeldinger. På de andre kursene er det fortsatt ledige plasser.

Er du interessert i de andre av RINs kurs i høst, rekker du fortsatt å melde deg på. 

Interessert i et RIN-medlemsskap eller hva et medlemskap kan gi deg? Klikk her!